Artykuł sponsorowany

5 pysznych ciast, do których przyda Ci się robot planetarny

Dodano:
Kobieta w kuchni używająca robota planetarnego Prospero + marki Kenwood Źródło: Materiały prasowe
Marzysz o domowych wypiekach, które zachwycają smakiem, wyglądem i przyjemnym zapachem? Nie masz jednak ochoty na ręczne mieszanie i zagniatanie? Z pomocą przychodzi robot planetarny do wyrabiania ciasta – prawdziwy pomocnik każdego miłośnika słodkości. Sprawdź 5 przepisów na ciasto, przy których to właśnie on zrobi za Ciebie całą ciężką robotę. Ty z kolei skupisz się na tym, co najprzyjemniejsze – pieczeniu i jedzeniu.

Porządny robot planetarny do wyrabiania i zagniatania ciasta, czym powinien się wyróżniać?

Robot planetarny to urządzenie, dzięki któremu pieczenie ciasta będzie dużo łatwiejsze i szybsze. Wystarczy, że złapie Cię ochota na domowe wypieki, a w ciągu kilkudziesięciu minut zrobisz całą najcięższą pracę i przygotowaną masę wsadzisz do piekarnika. To też doskonały pomocnik w sytuacjach kryzysowych. Niezapowiedziani goście? Ciasto do przedszkola lub szkoły? To żaden problem, jeśli wybierzesz odpowiedni model robota planetarnego do wyrabiania ciasta. Jaki powinien być?

Po pierwsze, moc ma znaczenie. Im wyższa moc, tym robot planetarny lepiej poradzi sobie z potencjalnie trudną konsystencją, np. ciasta drożdżowego, które jest gęste. Będzie też bardziej wydajny i wytrzymały, kiedy pieczesz często. Najlepiej wybrać robot do zagniatania ciasta o mocy około 1000 W.

Robot powinien być dopasowany do przestrzeni i wielofunkcyjny. Zastanów się, czy sprzęt łatwo zmieści się w Twojej kuchni i czy w kompaktowej obudowie kryje się wiele praktycznych funkcji. Roboty planetarne, takie jak modele marki Kenwood, często oferują wbudowaną wagę i możliwość podłączenia różnych przystawek. Dobry robot może z powodzeniem zastąpić kilka urządzeń – malakser, blender, mikser czy szatkownicę – oszczędzając miejsce i czas w kuchni.

Zwróć również uwagę na materiały, z których wykonany jest robot. Metalowa obudowa zapewnia trwałość i ogranicza wibracje. Taki robot planetarny do ciasta nie przesuwa się na blacie nawet przy pracy z bardzo gęstymi i wymagającymi składnikami. Materiały wysokiej jakości zapewnią też trwałość.

Z dobrym sprzętem możesz przygotować różne ciasta z robota planetarnego, a pomogą Ci odpowiednio dobrane akcesoria. Mieszadła o różnym kształcie zapewnią dokładną pracę i pozwolą na wymieszanie składników masy, która jest: gęsta, elastyczna, lejąca, puszysta, lepka czy kremowa. W robocie planetarnym ramiona poruszają się jednocześnie wokół własnej osi i po obwodzie misy. Daje to dokładne i równomierne mieszanie, ponieważ mieszadła zagarniają całą masę – również ze ścianek.

Robot planetarny – Twój cukierniczy pomocnik

Przepisy na ciasto do robota planetarnego

Robot planetarny doskonale radzi sobie z mieszaniem, ubijaniem i zagniataniem – dzięki temu przygotowanie ciasta staje się szybkie i bezproblemowe. Wystarczy wrzucić składniki do misy, a przy pomocy robota Kenwood Prospero+ z wbudowaną wagą możesz je od razu zważyć. Następnie musisz ustawić odpowiednią końcówkę i prędkość, a urządzenie zrobi resztę za Ciebie. Sprawdź przepisy na ciasto, które zrobisz ze swoim nowym pomocnikiem.

Ciasto drożdżowe

Surowe ciasto drożdżdowe w przezroczystej misce

Takie ciasto jest bardzo gęste, dlatego robot do wyrabiania ciasta drożdżowego znacznie ułatwia sprawę. Przyda Ci się urządzenie, które ma dużą moc i odpowiednie mieszadło w kształcie haka. Dokładnie wymieszane składniki zachwycą po wypieczeniu delikatnością, chrupiącą skórką i puszystym wnętrzem.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 450 lub 500,
  • 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych,
  • 200 ml letniego mleka,
  • 100 g roztopionego masła,
  • 3 jajka + 1 jajko do posmarowania gotowego ciasta,
  • 100 g cukru,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie: 1 opakowanie cukru waniliowego, skórka otarta z 1 cytryny, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczy, ekstrakt waniliowy.

Użyte przystawki/mieszadła:

  • Hak do ciasta.

Sposób przygotowania:

  • Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem (około 30–40°C) i łyżeczką cukru. Posyp garścią mąki. Odstaw na ok. 15 minut, aż zaczną się pienić.
  • Do misy robota planetarnego przełóż mąkę, sól, cukier oraz opcjonalnie cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Składniki możesz zważyć w misie. Następnie je wymieszaj.
  • Dodaj aktywne drożdże, roztopione masło i jajka.
  • Zacznij mieszać na niskiej prędkości, a po kilku minutach zwiększ ją na średnią, aby wyrabiać ciasto przez około 8–10 minut, aż stanie się gładkie, elastyczne i nie będzie się kleić do rąk ani miski.
  • Przykryj miskę z ciastem czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5–2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  • Wyrośnięte ciasto wyjmij z misy, delikatnie odgazuj, zagniatając (ręcznie lub przy pomocy robota do ciasta), a następnie uformuj je w wybrany kształt – np. kule, bochenek, lub rozwałkuj na placek i zwiń.
  • Ułóż ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Nagrzej piekarnik do 180°C.
  • Przed wstawieniem do pieca posmaruj wierzch ciasta jajkiem roztrzepanym z odrobiną wody, aby uzyskać piękną, złocistą skórkę.
  • Piecz ciasto przez 30–35 minut, aż będzie złociste i wyrośnięte.

Ciasto kruche

Surowe ciasto kruche w przezroczystej misce

Ciasto kruche jest niezwykle uniwersalne. Jest dobrą podstawą do tart na słodko i słono, babeczek, rogalików i innych wypieków. Potrzebuje szybkiego zagniatania przy pomocy odpowiedniego mieszadła, ponieważ nie lubi ciepła. Kiedy wyrabiasz je zbyt długo, podczas pieczenia traci formę, a po wyjęciu z piekarnika – odpowiednią kruchość.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej typu 450 lub 500,
  • 150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę,
  • 80 g cukru,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli.

Użyte przystawki/mieszadła:

  • mieszadło K

Sposób przygotowania:

  • W misie robota planetarnego umieść mąkę, cukier, sól i masło.
  • Za pomocą końcówki do wyrabiania ciasta miksuj składniki na niskiej prędkości, aż masło zacznie się rozkruszać i wymiesza z mąką, tworząc drobne kawałki (ok. 2-3 minuty).
  • Dodaj jajko. Kontynuuj mieszanie na średniej prędkości, aż składniki połączą się w gładkie, zwarte ciasto. Może to potrwać tylko kilka minut. Inaczej ciasto zrobi się lepkie.
  • Wyjmij ciasto z misy robota i zagnieć je rękami na blacie, formując kulę.
  • Owiń ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut. Pomoże to ciastu się schłodzić, co zapobiegnie nadmiernemu rozpływaniu się podczas pieczenia.
  • Użyj ciasta jako spód do tarty, ciastek lub innych wypieków.

Ciasto biszkoptowe

Wsypywanie mąki do miski robota planetarnego

Robot do robienia ciasta biszkoptowego powinien wykazać się jednocześnie siłą i delikatnością, aby dokładnie wymieszać masę i ją napowietrzyć. Gotowy wypiek może być bazą dla tortów, ciast z galaretką i owocami czy babeczek.

Składniki:

  • 5 jajek (w temperaturze pokojowej),
  • 150 g cukru,
  • 120 g mąki pszennej typ 450 lub 500,
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Użyte przystawki/mieszadła:

  • trzepaczka

Sposób przygotowania:

  • W misie robota planetarnego umieść białka i dodaj szczyptę soli. Ubijaj trzepaczką, aż masa zacznie robić się sztywna.
  • Stopniowo, po łyżce dodawaj cukier, cały czas ubijając. Masa powinna stać się lśniąca i bardzo gęsta (jak na bezę).
  • Wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Miksuj krótko – tylko do połączenia składników.
  • W osobnej misce połącz mąkę pszenną i ziemniaczaną, a następnie przesiej je bezpośrednio do ubitej masy jajecznej.
  • Delikatnie wmieszaj mąkę szpatułką lub na najniższych obrotach miksera – tylko do momentu, aż nie będzie grudek.
  • Przelej ciasto do tortownicy wyłożonej papierem tylko na spodzie (boków nie smaruj!).
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C (góra-dół) przez około 35–40 minut.

Puszysty sernik

Sernik i robot planetarny Prospero + marki Kenwood w kuchni

Składniki:

  • na spód (opcjonalnie): 200 g herbatników, 100 g roztopionego masła,
  • 1 kg twarogu sernikowego,
  • 200 g cukru,
  • 5 jajek,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Użyte przystawki/mieszadła:

  • mieszadło K,
  • robot wielofunkcyjny.

Sposób przygotowania:

  • W końcówce malaksera Kenwood Prospero + (robot wielofunkcyjny) rozdrobnij herbatniki, a następnie (w tej samej przystawce) wymieszaj je dokładnie z roztopionym masłem.
  • Piekarnik nagrzej do 160°C (góra-dół).
  • Masą wyłóż spód okrągłej tortownicy lub foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Dociśnij i wstaw do lodówki.
  • Twaróg rozgnieć przy pomocy widelca lub zblenduj, aby stał się kremowy.
  • Do misy z serem dodaj: cukier, cukier waniliowy, śmietankę. Użyj mieszadła K i miksuj do połączenia składników.
  • Stopniowo dodawaj po 1 jajku, cały czas mieszając.
  • Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj do połączenia składników (nie miksuj zbyt długo, by nie napowietrzyć masy).
  • Z lodówki wyjmij foremkę. Wylej masę serową na schłodzony spód.
  • Piecz ok. 60 minut – sernik ma być ścięty na brzegach, lekko miękki na środku.
  • Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik do ostygnięcia, następnie schłodź w lodówce minimum 4 godziny (najlepiej całą noc).

Robot planetarny – przepisy na ciasto ucierane

Ciasto ucierane to prawdziwa klasyka, która pozwala na szybkie przygotowanie deseru z dowolnym dodatkiem. Wykorzystaj je do tradycyjnego wypieku z ulubionymi owocami sezonowymi, zrób dwukolorową wersję z dodatkiem czekolady lub posyp kruszonką i cukrem pudrem. Jak zrobić ciasto ucierane w robocie planetarnym? Wystarczy odpowiednie mieszadło, ruchy na średnich obrotach i po chwili uzyskasz odpowiednio wyrobioną słodką masę.

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła,
  • 150-180 g cukru,
  • 4 jajka (w temperaturze pokojowej),
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie: 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 2-3 łyżki mleka (jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste),
  • opcjonalnie: sezonowe owoce lub inne dodatki.

Użyte przystawki/mieszadła:

  • mieszadło K.

Sposób przygotowania:

  • Nagrzej piekarnik do 180° (góra-dół).
  • W misie robota planetarnego utrzyj masło z cukrem. Niektóre modele Kenwood Prospero+ pozwolą Ci odmierzyć składniki przy pomocy wbudowanej wagi.
  • Ciągle mieszając (w wolnym lub średnim tempie) dodawaj jajka.
  • Dodaj wanilię, a następnie przesiej do misy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Mieszaj krótko, tylko do połączenia składników. W razie potrzeby dodaj trochę mleka, jeśli masa jest zbyt gęsta (powinna mieć gładką, puszystą i lekko kremową konsystencję).
  • Przełóż ciasto do wyłożonej papierem formy (np. keksówki lub tortownicy).
  • Na wierzchu możesz ułożyć owoce (delikatnie wciśnij je w ciasto).
  • Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 40-50 minut.
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...